Residence, St. Louis MO

Passive Energy Designs 2014-2015

Kitchen
Kitchen

press to zoom
Kitchen Island
Kitchen Island

press to zoom
Fireplace - Before
Fireplace - Before

press to zoom
Kitchen
Kitchen

press to zoom
1/12

​​
The residence is a remodel of an early 1970's suburban ranch home.  Walls were removed, new windows and a large sliding door were added, and the floorplan redesigned to be open concept and filled with light.  While finishing touches are still to be completed (tilework, range hood, under cabinet lighting, door hardware), there are many custom features such as: toe kick drawers, hidden island electrical circuits, drawer pullouts, pot filler, chalkboard wall, and built ins for the refrigerator, microwave, and wine fridge.  The half bathroom, laundry room, closet, entryway, fireplace, living room, garden, exterior siding, roof shingles, and entry door were also renovated and updated throughout the project.

Techstyle Haus

Rhode Island School of Design, Brown University, and Fachhochschule Erfurt, 2014

​​

The Techsytle Haus is a prototype project designed and constructud by the students of Rhode Island School of Design, Brown University, and Fachhochschule Erfurt.  Techstyle Haus was created as an entry into the Solar Decathon Europe in 2014 held in Versailles, France. Techstyle Haus is the first residential structure to use Sheerfill as the exterior membrane. It is also the first super insulated structure created and inspired by texstyle designs.  The "haus" is net zero energy and was built again in its final resting place in Versailles France.  Passive Energy Designs LLC acted as a consultant for the buildings energy and  envelope systems.  Ryan Abendroth was a visiting professor during the spring semester and a guest in Versailles for the competition.

 

The photos to the left were taken by Kristen Pelou.

South Facade - Garden
South Facade - Garden

press to zoom
South Facade - Sundown
South Facade - Sundown

press to zoom
Bedroom
Bedroom

press to zoom
South Facade - Garden
South Facade - Garden

press to zoom
1/25
Center for Design Research

Kansas University: Studio 804, completed 2011

South and East Facades
South and East Facades

The facade was covered with a limestone veneer that mixes split faces and smooth faces of the stone.

press to zoom
Site Photo
Site Photo

The windmill is set to the southwest of the CDR and a PV array is located on the roof.

press to zoom
Glass and Green Wall - Rainy Day
Glass and Green Wall - Rainy Day

press to zoom
South and East Facades
South and East Facades

The facade was covered with a limestone veneer that mixes split faces and smooth faces of the stone.

press to zoom
1/16

​​

The Center for Design Research (CDR) is a project designed and constructud by the students of Studio 804.  Studio 804 is a 5th year design build studio in Architcture at Kansas University in Lawarence, KS. The CDR is located in Lawerence, KS and used as a classroom and meeting space. The CDR includes a trombe wall consisting of electrochromatic glass (Sage). a green wall within the meeting space, a windmill, and a car charging station.

Prescott Passive House

Kansas University: Studio 804, completed 2010

South Facade
South Facade

The moveable louvers are shown in front of the south windows. The carport is featured prominently at the front of the house.

press to zoom
North Facade
North Facade

The facade is a wooded rainscreen on the top levels and a stucco finish on the lower level.

press to zoom
Interior Stairwell to Second Floor
Interior Stairwell to Second Floor

press to zoom
South Facade
South Facade

The moveable louvers are shown in front of the south windows. The carport is featured prominently at the front of the house.

press to zoom
1/9

​​
The Prescott Passive House was a project designed and constructud by the students of Studio 804.  Studio 804 is a 5th year design build studio in Architcture at Kansas University in Lawarence, KS. The project is located in Kasas City, KS and is a certified Passive House.

Gable Home

University of Illinois at Urbana-Champaign: Team Illinois Solar Decathlon, 2009

South Facade
South Facade

South facade displaying the photovoltaic array, moveable window shades, and native plantings while set on the National Mall in Washington DC.

press to zoom
West Facade
West Facade

Displaying the ramp on the North side of the house, the reclaimed siding composing the facade, and the reclaimed decking and planters with herb garden.

press to zoom
Interior Air Barrier
Interior Air Barrier

press to zoom
South Facade
South Facade

South facade displaying the photovoltaic array, moveable window shades, and native plantings while set on the National Mall in Washington DC.

press to zoom
1/12

​​
The Gable Home was a project design and constructed for the US Department of Energy's Solar Decathlon Competition in 2009.  Gable Home was a product of the University of Illinois at Urbana-Champagin Schools of Architecture, Engineering, and Agriculture. The building was certified as a Passive House in Fall 2009.